Nagyon egyszerű a dolog, de azért hordoz magában buktatókat. Három verziót is elmesélek, egyik egyszerűbb, mint a másik, az eredmény valamelyest különböző, de a lényeg ugyanaz.
Olaj nyers, szeletelt chillivel*
Ez látható a képeken is, egyszerű, de nagyszerű megoldás, nem kell hozzá más, csak egy kés, olaj, chilli, fűszerek, illetve egy üvegcse.
A chillit jól megmosom, aztán felszeletelem, üvegbe rakom, ráöntöm az olajat, jöhetnek bele a fűszerek, én szoktam bele tenni egy (vagy ízlés szerint) fokhagymát, borókabogyót, de mehet bele bármi, ahogy érzitek.
Olaj nyers, egész chillivel
A módszer ugyanaz, csak a chilli egészben kerül bele, én ebben az esetben annyit mindenképpen megtennék, hogy a chillit bevágom a hegyétől kezdve, hogy az aromája jobban ki tudjon ázni a rendszerbe. Egyébként a fűszerezés megint lehet egyedi.
Olaj pirított chillivel
Ez már igényel egy kis előkészületet, ami kimerül abban, hogy kell hozzá egy lábas vagy egy serpenyő, ez ennyivel bonyolultabb, de még mindig nem nevezném a dolgot megerőltetőnek...
Az olajat a serpenyőbe, a chillit felszeletelve az olajba, egy üvegbe a fűszereket. Amikor az olajban a chilli már megpirult, akkor az egész mehet bele az üvegbe, és kész is a remekmű.
Az olaj lehet bármilyen olaj, oliva-, szőlőmag-, ahogy tetszik. A chillik közül részemről az aromás, ízes változatokat ajánlanám, habanero, naga morich stb., hogy az olaj minél több anyagot tudjon kiáztatni belőlük. Ebből kifolyólag a nyers, friss chilli a legjobb - ez alól kivétel a pirított változat, ott használhattok nyugodtan szárítottat is, viszont jól piruljanak meg azok a kis chillik.
Fontos nagyon megtisztítani a nyers chilliket, mert ha nem sikerül, könnyen felforralja az olajat, akkor meg dobhatjuk az egészet kukába, azért meg kár lenne. Én hűtőben tárolom őket eleinte, egy idő után viszont már nem valószínű, hogy megromlanának, ekkor lehet a polcra is tenni az üvegeket.
A pirított chillis változat egy fokkal jobban ki tudja hozni a chilli aromáját és zamatát, ráadásul maga a pirítás is ad egy kis extra ízt a csomagnak - és az sem mellékes szempont, hogy ez a változat gyakorlatilag a kihűlés után azonnal használható, bár ennek sem árt, ha a fűszerekkel kicsit összehaverozik...
*Update: Hallottatok már a botulizmusról? Mert ha nem, akkor épp ideje. Egy kommentelő hívta fel rá a figyelmemet, így gyorsan majd utána is nézek, de addig is olvassátok a kommentet és gondoljátok végig Ti is!