Minden, ami csíp

My food. My spice.

La Costena - Salsa de Chile Chipotle

2014. április 04. 12:40 - SimiTomi

la-costena-chipotle.jpg

Pff, szóval jöjjenek a lejárt szavatosságú szószok, a három közül pedig a legelső, ez az itthon is kapható, de jelen esetben Mexikóból érkezett szósz. (Kösz, Dagi!)

Az értékéből nem sokat vont le, hogy nagyjából egy hónapja lejárt a szavatossága - egyáltalán nem érződött rajta, hogy lenne valami baja. És nekem sem okozott gondot - sem csípősséggel, sem egyéb úton-módon, ugye.

Csinos üveg, átlagos köntösben 5/10

Szeretem ezeket az üvegeket, de azért ki lehetne belőle hozni egy kicsivel többet - mondjuk ahhoz nem feltétlenül a nagyipari tömegtermelés kellene, hanem valami kisebb manufaktúra, mondjuk, ezt a szószt így is veszik elegen, gondolom, ahhoz, hogy megérje ilyen egyszerű dizájnnal eladni.

2014-03-28 17.58.41.jpg

Belül halványan átlag fölötti 6/10

Semmi extra, egy (szerencsére) nem túl ecetes, de kellemesen fűszerezett szósz, ami ízvilágában a barbecue szószokra havaz, de legalábbis próbálkozik. Halvány füstösség érezhető benne, az összetevőket most nem nagyon tudom ismertetni hiányos spanyolom miatt, de van benne jalapeno és chipotle is, az meg rosszat nem nagyon tud tenni, ugye.

Semmi igazán kiemelkedő nincs benne, így viszont semmit sem tud elnyomni, ami a felhasználhatóságnál igen jót tesz, szinte bármibe/re el lehet dugni.

Csípősség közepes alja, kellemes 5/10

Nem vészes, akik alig bírják a csípőset, kicsit erősnek találhatják, a többieknek viszont nem lesz elég. Néhány másodperc kell, hogy megérezzük, de aztán egészen jól szinten tartja a szájban a csípést néhány tíz másodpercig, s csak aztán kezd halványodni. Ahhoz a kicsihez, amit nyújt, egész jó.

2014-03-28 08.29.31.jpg

Használni bőségesen 8/10

Szendvicsekre, hamburgerekbe, tésztákra, húsokhoz, szinte bármihez jó, mondjuk levesbe nem feltétlenül tenném - hacsak nem egy jó kis sajtleves jalapenóval, mert ahhoz valószínűleg nagyon jó lesz.

Árban a közép alja 6/10

Hiper- és szupermarketek polcain is meg lehet találni, szerintem 500 és fölötte lehet az ára, attól függően, hogy hol veszi az ember - a Culinaris-ban bizonyára még nyolcszázat is elkérnek érte, szóval ne ott vegyétek.

2014-04-01 13.07.54.jpg

Beszerzés itt is, ott is, amott is 8/10

Mint fentebb is írtam, hiper- és szupermarketek, de még talán ezeknél kisebb üzletek polcain is láttam már. De akinek autentikus változat kell, Mexikóból is behozathatja, ha van kint haver, ugye.

Amit a számok mondanak: 6 pont

Amit én mondok: Ha van belőle otthon, az nem árt, normál esetben biztosan el fog fogyni, a látogató kedves barátainknak még tetszeni is fog. Nagy gondot nem okoz, még az is lehet, hogy egyszer-egyszer a saját szendvicsünkre is teszünk. De az is biztos, hogy lesz másik szószunk, amit gyakrabban használunk.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr935883174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

motoroskonyhaja 2014.04.05. 15:48:09

"de van benne jalapeno és chipotle is"
A chipotle az a füstölt jalapeno....

motoroskonyhaja 2014.04.05. 15:56:27

Még egy gondolat: a chiptole a legrosszabb ételeket is jobbá teszi. Viszont sosem szabad fűszeres ételeket ízesíteni vele (hamburger, fűszeres tészták stb), mert elnyomja az ízüket, de egy roston sült natúr csirkemellett vagy setést a mennyekig tud repíteni...

"autentikus változat" Ugyanazt kapod ha itthon veszed, mint ha kintről rendeled.

+1:
Hasonlít a mole szószokhoz, csak kicsit csípősebb. Kiválóan illik a natúr csirkékhez (mell, comb, szárny, de egy sertés BBQ-hoz is kiváló (NEM grillezett seréshez).

A chipotle nem a csípősségről szól, hanem a sűrű, karamellás-csípős mártogatósról, esetleg öntetről.

SimiTomi 2014.04.07. 16:05:54

@motoroskonyhaja: Azt tudom, viszont ha már ők is külön említik a kettőt, akkor én miért ne tegyem? :)

motoroskonyhaja 2014.04.07. 16:48:35

@SimiTomi: ez igaz! :) Mondjuk ezt én még nem is néztem, de pótolni fogom:)
süti beállítások módosítása