Csípős a facebookon

Hirdetés

Babylon Grow Shop

Cimboráink

Őket (is) olvassuk

Címkék

10 minute burn (7) 12. kerület (1) 2013 (1) 6-7 csillag (1) 7-pot-jonah (1) african peppers (1) agria park (1) ajánlott termékek (3) aji panca (1) aldi (6) anglia (4) angriest whopper (1) anyu (2) Arbat (2) ausztria (1) ayam (2) ayam sauce piment (4) ázsia (1) azsia bt (4) bab (1) babylon-grow (6) babylon grow (1) banán (1) Basiron (2) bazsalikom (1) BBQ (2) Beaver-brand (3) bébikukorica (1) betyáros-krém (5) bhut jolokia (4) Big Mac (1) bird chilli (1) Bitang Péter (3) blue dwarf (1) borókabogyó (2) budweiser (1) burger (4) burger king (1) burkina yellow habanero (2) camembert (1) caribbean red (1) cég (1) chalfont st giles (1) chili (2) chilivilág.hu (1) chili challenge (1) chili house (1) chilli (1) chillifutár baráti kör (8) ChilliMe Home (1) chillis csoki (3) chillis olaj (1) chillis pacal (1) chillis sajt (2) chilli 2011 (18) chilli 2012 (2) chilli cheese nuggets (1) chilli fesztivál (2) chilli jam (4) chilli por (1) chilli projekt (13) chilli szósz (32) chipotle (2) chocolate bhut (2) chocolate habanero (9) christmas bell (7) chutney (1) colmans (1) congo black (3) cool chile co (1) cseresznyepaprika (5) csin (8) csípősség-fű (6) csípősség-halálközeli (2) csípősség-lámlenge (10) csípősség-nagyon erős (7) csípősség középszint (13) csípős ételek (3) csíráztatás (3) csirkeszárnyak (3) csokoládé (4) csülök (1) cukor (1) culinaris (2) curry (1) cybergastro (1) dánia (1) Danka Chili (2) dijoni mustár (1) dinnye (1) dzsem (1) ebből kell (1) ebéd (1) ecet (3) édességek (1) encona (1) erős paradicsom szósz (1) erős pista (3) eszközök (4) ételek (13) étterem (2) éttermek (5) fald fel amerikát (1) fc barcelona (1) felejtős (1) feta (2) fiktív pub (1) finger chilli (1) flower (1) flying goose (4) foci (1) fokhagyma (6) fokhagymás chilliszósz (1) föld (2) földkeresés (1) franciaország (1) fülöp szigetek (1) füstli (1) Füst az üstben (4) Gabasco (4) Gabasco Pepper Cream (4) GaBko Chili (2) Greek Shop (2) green chilli (2) guinea pepper (2) gyömbér (4) habanero (23) hagyma (1) halételek (1) halkakas halbisztró (1) halsteak (1) hamburger (3) harissa (4) hasábburgonya (1) házisajt (3) házi készítmény (1) házi ketchup (1) heat unit 4 (1) heat unit 4-6 (1) hegyeserős (3) heritage (1) hidropónia (3) hivatali ügyek (1) információ (13) információk (1) jalapeno (20) kaffir lime levél (1) kaja.hu (1) kaldeneker (4) kaliforniai paprika (1) karfiol (1) karikás pista (1) kecskesajt (2) kemencés vendéglő (1) kenőmájas (1) ketchup (3) khrisna jolokia (1) kistermelő (1) koktél (1) kolbász (1) konyha (1) Kovács Nándor őstermelő (2) kovászos uborka (1) középszer (2) kőzetgyapot (3) krémek (2) krémfehér sajt (1) kritika (1) La Costena (4) lehel piac (1) lencse (1) létavértesi torma (2) levéltetű (1) leves (1) levi roots (1) lidl (1) little blue (5) london (3) luca (7) macskapiros (1) macskapöcse (16) magic burger (1) makedónia (1) malajzia (1) manga cowboy (2) mangó (4) manutd (2) marha (1) McDonalds (1) metro (1) méz (1) Morlock (1) mr-vikki-s (6) mustár (8) naga jolokia (9) naga morich (12) nandos (6) nem ajánlott (4) névnap (1) numex suave red (3) nyers chilli (1) olaj (1) olivaolaj (2) orange habanero (1) organic numex bailey (1) oroszország (3) őstermelő (2) pacal (1) pálinka (2) paradicsom (1) pattison (1) peach habanero (1) peperoni (1) ph érték (2) piac (2) piri-piri (1) piros chilli (1) pokol tüze eszencia (1) porzás (1) problémák (1) pulyka (1) pulyka egészben (1) purple jalapeno (1) pusztapaszta (1) rawit (3) recept (8) red chilli (2) red savina (2) reggeli (1) rendezvények (1) Rózsavölgyi csokoládé (2) russischer markt (1) saját készítmény (24) saját termés (35) sajt (9) sajttal töltve (1) saláta (1) Samia (3) sápadt ördög szósz (3) sárgarépa (1) sarki közért (2) sárréti chilifarm (6) sauer bt (1) savanyúság (15) serrano (2) shan-shi (4) sir (1) sir Morlock (4) solymári chili fesztivál (2) south devon chilli farm (4) spagna (4) spitfire (1) süne (8) suree sriracha (1) susie-s (1) sütésfőzés (2) sütős ételek (1) svédország (1) szajla (3) szárított chilli (1) szasza (5) szasza mama (4) szasza papa (3) szenvedés (1) szigetszentmiklós (4) szilva (2) szósz (2) szószok (4) Takács Tünde őstermelő (5) tápoldatok (1) tejföl (1) termesztés (1) termesztő sátor (1) tesco (7) teszt (33) thai (1) thaiföld (2) thai chilli (13) thai yellow (1) the chilli pepper company (10) the hippy seed company (1) the spice shop (1) tojás (1) tojásleves (1) tök (1) torma (8) tracklements (3) truffle (1) tulipánpaprika (1) uborka (1) ufc (1) új-zéland (1) újév (1) ültetés (34) univer (1) vásárcsarnok (3) vásárlás (7) vecsés (1) very-lazy (1) virsli (1) waitrose (1) wasabi (5) wasabi por (1) wasabi sajt (2) wasabi sauce (4) whisky (1) XMACX chili (4) yellow finger chilli (3) zöldparadicsom (2) zugló (1) Címkefelhő

My food. My spice.

2011.03.20. 15:40 SimiTomi

Habanero ketchup

Címkék: recept habanero chilli szósz saját készítmény

Az egész végül is úgy kezdődött, hogy nem tudtam ellenállni a saját hülyeségemnek. Szöget ütött ugyanis a fejembe, hogy csinálhatnék saját finom kis ketchupot is, ha már, ugye.

Így vettem egy kiló paradicsomot, ami nyilvánvalóan nagyon jó döntés volt így március elején (a szósz még akkor készült...). Nyilván igen finomra értek a kis paradicsomok a kamionon. Lényegtelen, gondoltam, majd finoman fűszerezem és az dobni fog az összhatáson.

Nem is volt semmi baj igazából, ráadásul egész hamar el is készült a dolog.

Úgy kezdődött, hogy leforráztam ezeket a nagyon szép pirosra érett paradicsomokat, aztán lehúztam a héjukat. Ilyet utoljára valamikor tíz éve csináltam, akkor nem nagyon sikerült, így nem is próbálkoztam a dologgal - most viszont kiválóan.

Hiába, a rutin meg az évek, ugye. Höhö.

Ezt követte a paprika szeletelése, ez elég izgalmasra sikeredett, tekintve, hogy eléggé megszenvedtem - csíp az a habanero, csíp, nem is kicsit. Ekkor jöttem rá, hogy figyelnem kellene bizonyos dolgokra, például arra, hogy csípőspaprika-szeletelés után nem simogatjuk a gyereket. Szerencsére nem lett gond, de azért úgy döntöttem, hogy sok dolgot beszerzek, amik segítenek ellenőrzésük alatt tartani a dolgokat...

Nade.

Ennyi habanero került a paradicsom közé, és nem volt egyszerű felszeletelni őket. 100 gramm, ami a gyakorlatban mintegy 10 darab chillit jelent. Arányait tekintve pedig mintegy 10:1-hez a paradicsom:chilli arányszám. Jutott még bele három darab fokhagyma is.

Felszeletelve, feldarabolva így mutattak:

Ekkorra azért már került bele kis bors is, meg természetesen só. Adtam még hozzá egy kis olivaolajat - tényleg nem sokat, mert a múltkor kicsit túltoltam. Jöhetett még egy kis szerecsendió, aztán ment az egész a... bár végül is nem ment sehová, hanem a botmixert hoztam, s jöhetett az aprítás.

Ez igen jól sikerült, már egész ügyesen kezelem a dolgot - alig néhány csepp csapódott ki a tálból, mindenki nagy örömére. Főleg az enyémre, mert így egészen sok nagyon jó kis szósz készült.

Annyira erős lett viszont, hogy igazából nehéz is volt ízesíteni, mert nem lehetett sokszor megkóstolni, maximum két-három kiskanállal, aztán várni kellett néhány percet. Ami még került bele ezek után, az gyömbér illetve oregano, illetve még utántöltöttem borssal és sóval is. Néhány nap múlva jutott eszembe (kösz Csin!), hogy igazából ha lassú tűzön kicsit forralom az egészet, akkor szépen lassan elfől belőle a víz, ami nagyon kellett mert a csodás paradicsomok leginkább a víz mennyiségéhez járultak hozzá... A vízhez, de például a színhez nem nagyon. Mondjuk ellentétben az előző szósszal, ennek nem barna, hanem halványpiros színe van - mondjuk még messze áll a ketchupok vöröses színétől, de nincs is benne színezőanyag, ugye.

Természetesen a habanero jellegzetes ízét nem lehet kiirtani a szószból, az a legjellemzőbb, viszont a fent említettekből kifolyólag nem túl paradicsomos az íz. Ekkora mennyiséghez már egy kisebb darab gyömbér is kell, hogy ne vesszen el az íze - én azt simán reszeltem és kész.

A kedves barátaimnak úgy tűnik tetszett, mert sorban álltak kis üvegekkel s már majdnem elfogyott ez az egész komoly mennyiség...

A recept

  • 1 kg paradicsom
  • 100 gramm habanero
  • három gerezd fokhagyma
  • egy kisebb darab gyömbér (reszelve)
  • fűszerek: só, bors, szerecsendió, oregano (ízlés szerint)
  • olivaolaj (talán két-három evőkanálnyi)

És most már csak az a kérdés, hogy mennyire lesz jó ugyanez a szósz az otthon, anyukám kertjében termett paradicsomból?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr952756046

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.