Csípős a facebookon

Hirdetés

Babylon Grow Shop

Cimboráink

Őket (is) olvassuk

Címkék

10 minute burn (7) 12. kerület (1) 2013 (1) 6-7 csillag (1) 7-pot-jonah (1) african peppers (1) agria park (1) ajánlott termékek (3) aji panca (1) aldi (6) anglia (4) angriest whopper (1) anyu (2) Arbat (2) ausztria (1) ayam (2) ayam sauce piment (4) ázsia (1) azsia bt (4) bab (1) babylon-grow (6) babylon grow (1) banán (1) Basiron (2) bazsalikom (1) BBQ (2) Beaver-brand (3) bébikukorica (1) betyáros-krém (5) bhut jolokia (4) Big Mac (1) bird chilli (1) Bitang Péter (3) blue dwarf (1) borókabogyó (2) budweiser (1) burger (4) burger king (1) burkina yellow habanero (2) camembert (1) caribbean red (1) cég (1) chalfont st giles (1) chili (2) chilivilág.hu (1) chili challenge (1) chili house (1) chilli (1) chillifutár baráti kör (8) ChilliMe Home (1) chillis csoki (3) chillis olaj (1) chillis pacal (1) chillis sajt (2) chilli 2011 (18) chilli 2012 (2) chilli cheese nuggets (1) chilli fesztivál (2) chilli jam (4) chilli por (1) chilli projekt (13) chilli szósz (32) chipotle (2) chocolate bhut (2) chocolate habanero (9) christmas bell (7) chutney (1) colmans (1) congo black (3) cool chile co (1) cseresznyepaprika (5) csin (8) csípősség-fű (6) csípősség-halálközeli (2) csípősség-lámlenge (10) csípősség-nagyon erős (7) csípősség középszint (13) csípős ételek (3) csíráztatás (3) csirkeszárnyak (3) csokoládé (4) csülök (1) cukor (1) culinaris (2) curry (1) cybergastro (1) dánia (1) Danka Chili (2) dijoni mustár (1) dinnye (1) dzsem (1) ebből kell (1) ebéd (1) ecet (3) édességek (1) encona (1) erős paradicsom szósz (1) erős pista (3) eszközök (4) ételek (13) étterem (2) éttermek (5) fald fel amerikát (1) fc barcelona (1) felejtős (1) feta (2) fiktív pub (1) finger chilli (1) flower (1) flying goose (4) foci (1) fokhagyma (6) fokhagymás chilliszósz (1) föld (2) földkeresés (1) franciaország (1) fülöp szigetek (1) füstli (1) Füst az üstben (4) Gabasco (4) Gabasco Pepper Cream (4) GaBko Chili (2) Greek Shop (2) green chilli (2) guinea pepper (2) gyömbér (4) habanero (23) hagyma (1) halételek (1) halkakas halbisztró (1) halsteak (1) hamburger (3) harissa (4) hasábburgonya (1) házisajt (3) házi készítmény (1) házi ketchup (1) heat unit 4 (1) heat unit 4-6 (1) hegyeserős (3) heritage (1) hidropónia (3) hivatali ügyek (1) információ (13) információk (1) jalapeno (20) kaffir lime levél (1) kaja.hu (1) kaldeneker (4) kaliforniai paprika (1) karfiol (1) karikás pista (1) kecskesajt (2) kemencés vendéglő (1) kenőmájas (1) ketchup (3) khrisna jolokia (1) kistermelő (1) koktél (1) kolbász (1) konyha (1) Kovács Nándor őstermelő (2) kovászos uborka (1) középszer (2) kőzetgyapot (3) krémek (2) krémfehér sajt (1) kritika (1) La Costena (4) lehel piac (1) lencse (1) létavértesi torma (2) levéltetű (1) leves (1) levi roots (1) lidl (1) little blue (5) london (3) luca (7) macskapiros (1) macskapöcse (16) magic burger (1) makedónia (1) malajzia (1) manga cowboy (2) mangó (4) manutd (2) marha (1) McDonalds (1) metro (1) méz (1) Morlock (1) mr-vikki-s (6) mustár (8) naga jolokia (9) naga morich (12) nandos (6) nem ajánlott (4) névnap (1) numex suave red (3) nyers chilli (1) olaj (1) olivaolaj (2) orange habanero (1) organic numex bailey (1) oroszország (3) őstermelő (2) pacal (1) pálinka (2) paradicsom (1) pattison (1) peach habanero (1) peperoni (1) ph érték (2) piac (2) piri-piri (1) piros chilli (1) pokol tüze eszencia (1) porzás (1) problémák (1) pulyka (1) pulyka egészben (1) purple jalapeno (1) pusztapaszta (1) rawit (3) recept (8) red chilli (2) red savina (2) reggeli (1) rendezvények (1) Rózsavölgyi csokoládé (2) russischer markt (1) saját készítmény (24) saját termés (35) sajt (9) sajttal töltve (1) saláta (1) Samia (3) sápadt ördög szósz (3) sárgarépa (1) sarki közért (2) sárréti chilifarm (6) sauer bt (1) savanyúság (15) serrano (2) shan-shi (4) sir (1) sir Morlock (4) solymári chili fesztivál (2) south devon chilli farm (4) spagna (4) spitfire (1) süne (8) suree sriracha (1) susie-s (1) sütésfőzés (2) sütős ételek (1) svédország (1) szajla (3) szárított chilli (1) szasza (5) szasza mama (4) szasza papa (3) szenvedés (1) szigetszentmiklós (4) szilva (2) szósz (2) szószok (4) Takács Tünde őstermelő (5) tápoldatok (1) tejföl (1) termesztés (1) termesztő sátor (1) tesco (7) teszt (33) thai (1) thaiföld (2) thai chilli (13) thai yellow (1) the chilli pepper company (10) the hippy seed company (1) the spice shop (1) tojás (1) tojásleves (1) tök (1) torma (8) tracklements (3) truffle (1) tulipánpaprika (1) uborka (1) ufc (1) új-zéland (1) újév (1) ültetés (34) univer (1) vásárcsarnok (3) vásárlás (7) vecsés (1) very-lazy (1) virsli (1) waitrose (1) wasabi (5) wasabi por (1) wasabi sajt (2) wasabi sauce (4) whisky (1) XMACX chili (4) yellow finger chilli (3) zöldparadicsom (2) zugló (1) Címkefelhő

My food. My spice.

2013.06.21. 18:58 SimiTomi

Hidrochilik

Címkék: hidropónia babylon grow termesztő sátor

Megkóstoltam életem első olyan chilijét, ami nem látott napfényt. Mármint hogy rendes jó, igazi napfényt. Na meg mármint hogy erről tudom először, hogy nem látott napfényt, mert hát amit a boltban veszek, sem biztos, hogy, ugye.

Csak mesterséges fényt láttak, egy speciális sátorban fejlődtek az elmúlt néhány hónapban, egyébként pedig hidropóniás közegben csücsültek. A sátorban, ami pedig a bolt nagyjából közepén volt elhelyezve. Az első képet valamikor április végén készíthettem róluk, ekkor már néhány hónapja növekedtek, fejlődtek, íme, így néztek ki április 27-én a Babylon Grow üzletben.

Photo 27-04-2013 14 16 38.jpg

Szép, dús növények, a száruk nem feltétlenül a legvastagabb, de igen szépen álltak, az ágak össze-vissza nyúltak, s ekkor már növekedtek rajtuk a kis paprikák.

Nagyjából egy hónap múlva járhattam újra az üzletben, amikor a srácok meg is hívtak egy kis szüretre. Ilyen növényekről szüreteltünk.

chili-sator.jpg

És ekkora chiliket sikerült. Nem mondom, hogy egy versenyen nyernének a nagyságukkal, de nem nevezném őket kicsinek sem. Olyanok, mint a Diósgyőr - a bajnokságot nem nyernék meg, de kiscsapatnak nem nevezhetőek, ugye.

chili-meret.jpg

Hát még ha a belsejükre koncentrálunk. Felszeletelve ugyanis még ennél kevesebb kivetnivalót találhatunk bennük. Húsos, jó kis chiliket, jellegzetesen gyümölcsös és friss illattal. A vágástól felszabaduló olajok és egyéb összetevők nagyon rendben vannak, az egész chili nagyon jó kis lédús maradt.

chili-szeletelve2.jpg

chili-szeletelve.jpg

Szóval ízre, küllemre is nagyon jók azok a chilik, amik egy sátorban nvelkedtek, mesterséges fény alatt. Nyilván nem lehet ebből kihozni igazi világrekordokat, de olyan helyeken, ahol nincs igazán napfény, simán jó lehet. Ráadásul ezek a magok, ha jól tudom, csak ilyen megmaradt chilikből szárítással kinyert magok voltak, szóval egyszer lehet, hogy érdemes lenne tenni egy próbát egy rendes, jó forrásból származó maggal...

Maga a cucc egy kicsit borsos árú, mérettől függően 30-40 ezertől nagyon sokáig terjedhet, de szerintem ebben még nincsenek benne a lámpák stb. Most megnéztem a honlapon, a szettek nagyjából 80 ezer körül kezdődnek, ami már azért valóban soknak tűnik - mondjuk ebben lehet nevelgetni négy-öt növényt, amiből aztán elég sok chilit lehet szüretelni.

Mindenesetre íme a diétás szendvicsem a chilikkel (amiről aztán az is kiderült, hogy nem is olyan diétás...

chili-on-plate2.jpg

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr645333015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zeus SH 2013.06.26. 16:46:21

Érdemes lenne megpróbálkozni a LEDes technikával. Én kiültetésig LEDek alatt nevelgettem a palántáim, s azt kell mondanom, elégedett vagyok az eredménnyel. Nem lett jobb, szebb, nagyobb mint a napfényes ablakban, de teljesen vállalható. Vagyis talán kicsit egyenesebbek lettek a palánták (mert hát fentről kapták a fényt), meg talán kicsit szebben zöldelltek mint az átlag. Ja és persze mindezt egy ablaktalan, sötét helységben sikerült. :)

SimiTomi 2013.06.27. 10:02:45

@Zeus SH: Na, ezzel az utolsó mondattal már elég jól hangzik a dolog! :)

Nekem otthon sajnos elég gyengén kapnak fényt a palánták, ezért dolgozom valami megoldáson, de lehet, hogy a LED-est is kipróbálom jövőre...

Zeus SH 2013.06.27. 10:43:14

@SimiTomi: A LEDes cucc iszonyat jó, én elég szkeptikusan kezdtem az egészhez hozzá. De miután kibújtak a palánták és normális ütemben ZÖLDEN kezdtek növekedni, optimistábban tekintettem a kísérlet eredménye elé.
Alapból csak "tréfának" indult, hogy egy vaksötét raktárba beraktam a csíráztatni valót, fölé akasztottam a megvilágítást, gondolván hogy majd a sápadt, egekbe nyúló paprikacsírákat az első héten vihetem ki az ablakba hogy rendbejönnenek. Szerencsére egész sikeres a projekt, lehet hogy jövőre bővítem a technikát.
Ja és ami nagyon nem mellékes: a hagyományos, izzós technikával több száz Watt teljesítményt kell felhasználnod, az én általam összerakott cucc még pesszimista esetben is legfeljebb 40 Wattot harapott be. Napi 12-14 óra megvilágításnál azért ez komoly tényező a villanyszámlában.