Csípős a facebookon

Hirdetés

Babylon Grow Shop

Cimboráink

Őket (is) olvassuk

Címkék

10 minute burn (7) 12. kerület (1) 2013 (1) 6-7 csillag (1) 7-pot-jonah (1) african peppers (1) agria park (1) ajánlott termékek (3) aji panca (1) aldi (6) anglia (4) angriest whopper (1) anyu (2) Arbat (2) ausztria (1) ayam (2) ayam sauce piment (4) ázsia (1) azsia bt (4) bab (1) babylon-grow (6) babylon grow (1) banán (1) Basiron (2) bazsalikom (1) BBQ (2) Beaver-brand (3) bébikukorica (1) betyáros-krém (5) bhut jolokia (4) Big Mac (1) bird chilli (1) Bitang Péter (3) blue dwarf (1) borókabogyó (2) budweiser (1) burger (4) burger king (1) burkina yellow habanero (2) camembert (1) caribbean red (1) cég (1) chalfont st giles (1) chili (2) chilivilág.hu (1) chili challenge (1) chili house (1) chilli (1) chillifutár baráti kör (8) ChilliMe Home (1) chillis csoki (3) chillis olaj (1) chillis pacal (1) chillis sajt (2) chilli 2011 (18) chilli 2012 (2) chilli cheese nuggets (1) chilli fesztivál (2) chilli jam (4) chilli por (1) chilli projekt (13) chilli szósz (32) chipotle (2) chocolate bhut (2) chocolate habanero (9) christmas bell (7) chutney (1) colmans (1) congo black (3) cool chile co (1) cseresznyepaprika (5) csin (8) csípősség-fű (6) csípősség-halálközeli (2) csípősség-lámlenge (10) csípősség-nagyon erős (7) csípősség középszint (13) csípős ételek (3) csíráztatás (3) csirkeszárnyak (3) csokoládé (4) csülök (1) cukor (1) culinaris (2) curry (1) cybergastro (1) dánia (1) Danka Chili (2) dijoni mustár (1) dinnye (1) dzsem (1) ebből kell (1) ebéd (1) ecet (3) édességek (1) encona (1) erős paradicsom szósz (1) erős pista (3) eszközök (4) ételek (13) étterem (2) éttermek (5) fald fel amerikát (1) fc barcelona (1) felejtős (1) feta (2) fiktív pub (1) finger chilli (1) flower (1) flying goose (4) foci (1) fokhagyma (6) fokhagymás chilliszósz (1) föld (2) földkeresés (1) franciaország (1) fülöp szigetek (1) füstli (1) Füst az üstben (4) Gabasco (4) Gabasco Pepper Cream (4) GaBko Chili (2) Greek Shop (2) green chilli (2) guinea pepper (2) gyömbér (4) habanero (23) hagyma (1) halételek (1) halkakas halbisztró (1) halsteak (1) hamburger (3) harissa (4) hasábburgonya (1) házisajt (3) házi készítmény (1) házi ketchup (1) heat unit 4 (1) heat unit 4-6 (1) hegyeserős (3) heritage (1) hidropónia (3) hivatali ügyek (1) információ (13) információk (1) jalapeno (20) kaffir lime levél (1) kaja.hu (1) kaldeneker (4) kaliforniai paprika (1) karfiol (1) karikás pista (1) kecskesajt (2) kemencés vendéglő (1) kenőmájas (1) ketchup (3) khrisna jolokia (1) kistermelő (1) koktél (1) kolbász (1) konyha (1) Kovács Nándor őstermelő (2) kovászos uborka (1) középszer (2) kőzetgyapot (3) krémek (2) krémfehér sajt (1) kritika (1) La Costena (4) lehel piac (1) lencse (1) létavértesi torma (2) levéltetű (1) leves (1) levi roots (1) lidl (1) little blue (5) london (3) luca (7) macskapiros (1) macskapöcse (16) magic burger (1) makedónia (1) malajzia (1) manga cowboy (2) mangó (4) manutd (2) marha (1) McDonalds (1) metro (1) méz (1) Morlock (1) mr-vikki-s (6) mustár (8) naga jolokia (9) naga morich (12) nandos (6) nem ajánlott (4) névnap (1) numex suave red (3) nyers chilli (1) olaj (1) olivaolaj (2) orange habanero (1) organic numex bailey (1) oroszország (3) őstermelő (2) pacal (1) pálinka (2) paradicsom (1) pattison (1) peach habanero (1) peperoni (1) ph érték (2) piac (2) piri-piri (1) piros chilli (1) pokol tüze eszencia (1) porzás (1) problémák (1) pulyka (1) pulyka egészben (1) purple jalapeno (1) pusztapaszta (1) rawit (3) recept (8) red chilli (2) red savina (2) reggeli (1) rendezvények (1) Rózsavölgyi csokoládé (2) russischer markt (1) saját készítmény (24) saját termés (35) sajt (9) sajttal töltve (1) saláta (1) Samia (3) sápadt ördög szósz (3) sárgarépa (1) sarki közért (2) sárréti chilifarm (6) sauer bt (1) savanyúság (15) serrano (2) shan-shi (4) sir (1) sir Morlock (4) solymári chili fesztivál (2) south devon chilli farm (4) spagna (4) spitfire (1) süne (8) suree sriracha (1) susie-s (1) sütésfőzés (2) sütős ételek (1) svédország (1) szajla (3) szárított chilli (1) szasza (5) szasza mama (4) szasza papa (3) szenvedés (1) szigetszentmiklós (4) szilva (2) szósz (2) szószok (4) Takács Tünde őstermelő (5) tápoldatok (1) tejföl (1) termesztés (1) termesztő sátor (1) tesco (7) teszt (33) thai (1) thaiföld (2) thai chilli (13) thai yellow (1) the chilli pepper company (10) the hippy seed company (1) the spice shop (1) tojás (1) tojásleves (1) tök (1) torma (8) tracklements (3) truffle (1) tulipánpaprika (1) uborka (1) ufc (1) új-zéland (1) újév (1) ültetés (34) univer (1) vásárcsarnok (3) vásárlás (7) vecsés (1) very-lazy (1) virsli (1) waitrose (1) wasabi (5) wasabi por (1) wasabi sajt (2) wasabi sauce (4) whisky (1) XMACX chili (4) yellow finger chilli (3) zöldparadicsom (2) zugló (1) Címkefelhő

My food. My spice.

2013.09.07. 14:44 SimiTomi

Házi ketchup Nagával

Címkék: ketchup borókabogyó naga morich házi ketchup

2013-09-05 19.30.21.jpg

(Megjegyzés: az a helyzet, hogy új gépet vettem, amin Linux fut, s jelenleg csak valami GIMP nevű cuccal tudom a képeket szerkeszteni, ami úgy tűnik, nem a legjobb. Szóval egyelőre nem tudok szép képeket csinálni. Már ha egyáltalán szép képeket csináltam eddig, ugye.)

Nagy mákom volt, mert majdnem teljesen házi lett a dolog, mert még a paradicsom is a kertemben termett, néhány napja szüreteltem...

Úgy indult a dolog, hogy Szasza hozott a szüleitől egy zacskó naga móricot, ahogy ő szokta becézgetni. Jó, a zacskó nem volt tele, volt benne vagy 40-50 kisebb fajta termés, súlyra nem lehetett sok, de vannak családok, ahol egy élet alatt nem fogy ennyi SHU.

Egyet egyből elropogtattam magában, nagyon kellemesen birizgálta a berendezéseimet, aztán hazahoztam az adagot, mert Szaszaapuka azt kérte, hogy csináljak belőle valami szószt. Aztán egyik két nappal később megláttam a sok paradicsomomat, s jöhetett is a ketchup.

Photo 07-09-2013 14 27 05.jpg

Ehhez először felszeleteltem a nagákat, nem túl apróra, a turmixgép majd úgyis elintézi a dolgot. Jöhetett a paradicsom, amit leforráztam, aztán lehúztam a héját. Azt is feldaraboltam, így aztán már mehetett is a naga után a turmixgépbe.

Okosan nem felejtettem el rátenni a tetejét, így mindenki túlélte a dolgot, a ketchupkezdemény is megmaradt, mehetett a fazékba.

Ekkor nyilván eszembe jutott, hogy hagymát és fokhagymát nem tettem bele. Tocc, semmi baj, este nyolckor kezdtem újra a turmixolást, a szomszédaim biztos örültek nagyon - mindegy, én is szoktam örülni, mikor a gyereket osztják tizenegykor. Hagyma, fokhagyma kész volt, bele a fazékba a többi után, indulhat a főzés.

Illetve jöhet a fűszerezés.

2013-09-07 09.52.42.jpg

Ez nyilván ember, család, focimeccs és ízlésfüggő, én szoktam bele tenni cukrot, sót, borsot, majorannát és oreganót, ahogy éppen tetszik. És szoktam bele szórni borókabogyót is, mert szeretem.

Főzni sokáig szoktam, addig, amíg a víz el nem forr róla, ez általában két óra hosszat tart kb., minél több a ketchup, annál több a víz, annál később fő el. Ezt a részt nem annyira szeretem, mert van egy tök jó fröccsenésgátlónk, az viszont teljesen lefedi a fazekat, úgy meg nem nagyon tud elfőni a víz, a másik, a hálós, azon meg simán kifröccsennek a buborékok, a tűzhely meg nem néz ki olyan jól, ha meg az nem néz ki jól, akkor Dóri morcos szokott lenni. (Mondjuk nem tudom, minek idegeskedik ilyeneken, tök szépen letakarítok mindent utána, ugye.)

Aztán ennyi is, mehet üvegbe, ha elég sűrűnek érezzük, aztán fogyjon rendesen. Lett belőle két félliteres befőttesüvegnyi finomság.

Annyit érdemes tudni, hogy ennyi naga azért már a közepes csípősség teteje felé közelíti a ketchupot, szóval ez már az átlagembernek kicsit túlzás. Viszont így senki sem eszi meg előlünk, ugye...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr15499316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.