Minden, ami csíp

My food. My spice.

Chillis olaj otthon

2013. október 18. 12:53 - SimiTomi

2013-10-15 19.jpg

Nagyon egyszerű a dolog, de azért hordoz magában buktatókat. Három verziót is elmesélek, egyik egyszerűbb, mint a másik, az eredmény valamelyest különböző, de a lényeg ugyanaz.

Olaj nyers, szeletelt chillivel*

Ez látható a képeken is, egyszerű, de nagyszerű megoldás, nem kell hozzá más, csak egy kés, olaj, chilli, fűszerek, illetve egy üvegcse.

A chillit jól megmosom, aztán felszeletelem, üvegbe rakom, ráöntöm az olajat, jöhetnek bele a fűszerek, én szoktam bele tenni egy (vagy ízlés szerint) fokhagymát, borókabogyót, de mehet bele bármi, ahogy érzitek.

2013-10-15 19.36.51.jpg

Olaj nyers, egész chillivel

A módszer ugyanaz, csak a chilli egészben kerül bele, én ebben az esetben annyit mindenképpen megtennék, hogy a chillit bevágom a hegyétől kezdve, hogy az aromája jobban ki tudjon ázni a rendszerbe. Egyébként a fűszerezés megint lehet egyedi.

2013-10-15 19.36.18.jpg

Olaj pirított chillivel

Ez már igényel egy kis előkészületet, ami kimerül abban, hogy kell hozzá egy lábas vagy egy serpenyő, ez ennyivel bonyolultabb, de még mindig nem nevezném a dolgot megerőltetőnek...

Az olajat a serpenyőbe, a chillit felszeletelve az olajba, egy üvegbe a fűszereket. Amikor az olajban a chilli már megpirult, akkor az egész mehet bele az üvegbe, és kész is a remekmű.

Az olaj lehet bármilyen olaj, oliva-, szőlőmag-, ahogy tetszik. A chillik közül részemről az aromás, ízes változatokat ajánlanám, habanero, naga morich stb., hogy az olaj minél több anyagot tudjon kiáztatni belőlük. Ebből kifolyólag a nyers, friss chilli a legjobb - ez alól kivétel a pirított változat, ott használhattok nyugodtan szárítottat is, viszont jól piruljanak meg azok a kis chillik.

Fontos nagyon megtisztítani a nyers chilliket, mert ha nem sikerül, könnyen felforralja az olajat, akkor meg dobhatjuk az egészet kukába, azért meg kár lenne. Én hűtőben tárolom őket eleinte, egy idő után viszont már nem valószínű, hogy megromlanának, ekkor lehet a polcra is tenni az üvegeket.

A pirított chillis változat egy fokkal jobban ki tudja hozni a chilli aromáját és zamatát, ráadásul maga a pirítás is ad egy kis extra ízt a csomagnak - és az sem mellékes szempont, hogy ez a változat gyakorlatilag a kihűlés után azonnal használható, bár ennek sem árt, ha a fűszerekkel kicsit összehaverozik...

*Update: Hallottatok már a botulizmusról? Mert ha nem, akkor épp ideje. Egy kommentelő hívta fel rá a figyelmemet, így gyorsan majd utána is nézek, de addig is olvassátok a kommentet és gondoljátok végig Ti is!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr165578310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Láncfűrészes 2013.10.21. 13:42:07

Hallottál már a botulizmusról? Azért én elővigyázatosabb lennék ezzel a cuccal...
A só és ecetmentes valamint anaerob környezet ideális a botoxot termelő baktériumoknak, szépen felszaporodnak az üvegben, és akár bele is lehet halni. A friss chilit tegyünk hideg olajba, isoklapélda is lehetne.
Persze elég ritka baktérium szerencsére, de elég egyszer kifogni, rosszabb esetben belehalsz, kevésbé rossz esetben lebénulsz, stb...

Többek között ezért szoktak hőkezelést alkalmazni az olajos cuccoknál, vagy alapból szárított chiliből csinálják, hogy elkerüljék a dolgot.
Értem én, hogy ha felhevíted, akkor megpuhul valamennyire, és nem lesz olyan jó ropogós, a szárított meg nem olyan mutatós, de ízre nem lesz különbség.
A friss chiliken mindig maradnak baktérium és gomba maradványok, hiába mosod meg jól ;)

Szóval ha már receptet ajánlasz a kedves olvasóknak, nem ártana, ha pár szót erről is ejtenél, csak hogy tisztában legyenek a kockázatokkal is.

SimiTomi 2013.10.24. 20:13:15

@A Láncfűrészes: Köszi, ennek mindenképpen utánanézek bővebben is!
süti beállítások módosítása