Minden, ami csíp

My food. My spice.

Mr. Vikki's Heaven Hot Habanero

2013. április 18. 12:04 - SimiTomi

IMG_1381.JPG

Azt hiszem, nem nagyon találkoztam még olyan szósszal, aminek ennyire eltalálták volna a nevét. Ez is a múlt novemberi kontingens része, ráadásul abból is az, aminek 2012. decemberében lejárt a szavatossága. (Ezért nyilván viselem a következményeket, ülj le, fiam, kettes alá!)

A másik oldal viszont, hogy szerencsére nem nagyon okozott gondot magának a szósznak, hogy én nem voltam képes időben kinyitni. Sem az állagán, sem az ízén nem látszott/érződött, hogy elvileg két (négy?) hónapja rossz.Vagy lejárt a szavatossága.

Mr. Vikki's szószról van szó, Heaven Hot Habanero a neve, a címke hátán pedig közlik is, hogy szerintük extra hot habanero jamről van szó, így készüljön, aki ezt kinyitja.

Kicsi üveg, csinos dizájn 6/10

Túl nem gondolták a dolgot, az biztos, üveg, kupak, címke, aztán jó napot. A South Devon szószból már ismert hatszögletű üvegben rejlik a szósz, ez egy adaggal kisebb, 110 ml, mindegy -  ez nekem kifejezett felüdülést jelent mindig a hazai kerek kis tormásüvegek tömegében. (Legalábbis még, nem tudom, mikor jutunk el oda, hogy már unalmas lesz, de állok elébe.)

Amilyen szép az előcímke, olyan ronda a hátsó - ferdén is van rajta, ráadásul (mondjuk lehet, hogy én bénázok), de nekem folyton ragadt az üveg oldala, ezért állandóan lemostam óvatosan - a víz meg lemosta a hátsó címkét, ahogy azt illik.

IMG_1317.JPG

Mennyei zamatok - és tényleg 7/10

Aztán mikor kinyílik az üveg, jönnek a jobbnál jobb dolgok kifelé. Ha megnézzük, hogy mit tartalmaz, akkor kiderül, hogy cukor, habanero 45%-ban, ecet, hagyma, illetve fűszerek. Az illata már jelzi, hogy ez egy erősebb szósz lesz, ha túl mélyen kapsz bele, még az orrod is érzi - és ez nem lehet mind az ecettől. Sajnos a cukor és az ecet együtt megöli azt a nagyon jó habanero illattot, amit én nem győzök használni és érezni, ha lehetséges, de így sincs semmi baj.

Viszont ami a réven, az a vámon - ízlelés után nem is marad el a várt hatás. Állagra sokkal folyékonyabb, mint a South Devon chilli farm jamje, kevésbé darabos, s azok is kisebbek. Ezt inkább nevezném lekvárnak, mint jamnek, de mindenképpen valahol a kettő között van.

A szósz édes, az ecet íze nem annyira érződik - és persze azonnal átjár mindent a csípősség, s ott is marad meglehetősen hosszan, ahogy azt várjuk. Főként azért, mert a habanero alapból is ilyen, másrészt meg azért, mert tényleg meglehetősen erős a dolog.

Ez már valami - nagyon erős 7/10

A csípősségről tudjuk, hogy a kapszaicinhez köthetjük, ahhoz meg bizonyos szinten hozzá lehet szokni, ezért minél többet kóstolunk, annál kevésbé vagyunk megbízhatóak csípősség terén. Legurult már pár liternyi csípős szósz, de erre azt kell mondjam, hogy rendes jó habanero erősség. Gyakorlottaknak kellemes, hosszan tartó frissességet biztosít, kevésbé gyakorlottaknak meg megtapasztalhatják, hogy milyen is egy korrekt habanero jam.

És imádom, ahogy tíz perc múlva is érzem, ahogy a szám minden szegletében ott a csípősség, ami utána marad...

IMG_1313.JPG

A mindenes 7/10

Mr. Vikki's azt mondja, hogy a szósza kiváló minden esetben, használjuk bármire - mondjuk egy jó kis húslevesbe nem tenném, arra lesz majd más. Én használtam szendvicsben, használtam párolt zöldség párolása közben, de került belőle a húsvéti sonkára is - az kifejezetten jól sikerült, bár a sonka kicsit kiszáradt - ezért viszont engem kell okolni.

De hogy mennyire jó mindenre - Varga barátom kifejezetten ezt kéri folyton az irodában. (Aztán meg hőbörög, hogy elfelejtette, hogy ez habanero, és már megint sokat tett a kajájába.)

Kicsit borsos habanero 6/10

Ez bizony már egy Ł5.99-es cucc, ami kicsit 2000 forint fölé helyezi az adagot, 2200 forint nagyjából most az ára, ami azért már elég soknak tűnik egy 110 ml-es cucchoz. Az kevesebb, mint amit egy joghurtos pohárba töltenek - mondjuk ez akármelyik joghurtot négyszer veri kenterbe a maga nemében, ugye.

Ezért az árért minőséget kapunk.

Angliából vagy online 5/10

Én eddig még csak Angliából tudtam hozni, itthon még nem láttam, de van webáruházuk és állításuk szerint szállítanak is hozzánk. Mindenesetre a szállítási költség is még hozzáadódik az árhoz.

Amit a számok mondanak: 6.33

Az átalakított pontszám: 6.83

Amit én mondok: kipróbálok még más szószokat is a Mr. Vikki's kínálatából, aztán majd eldöntöm, hogy legyen-e ebből mindig itthon. Egyszer viszont mindenképpen ajánlott kipróbálni, akár szerelem is lehet belőle (én sem állok messze tőle)...

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr705232208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.04.18. 20:53:55

Jól hangzik! Azt hiszem csinálok valami hasonlót én is.

SimiTomi 2013.04.18. 23:07:11

@GaBko: Hajrá, majd veszünk belőle kóstolót!
süti beállítások módosítása