Megkóstoltam életem első olyan chilijét, ami nem látott napfényt. Mármint hogy rendes jó, igazi napfényt. Na meg mármint hogy erről tudom először, hogy nem látott napfényt, mert hát amit a boltban veszek, sem biztos, hogy, ugye.
Csak mesterséges fényt láttak, egy speciális sátorban fejlődtek az elmúlt néhány hónapban, egyébként pedig hidropóniás közegben csücsültek. A sátorban, ami pedig a bolt nagyjából közepén volt elhelyezve. Az első képet valamikor április végén készíthettem róluk, ekkor már néhány hónapja növekedtek, fejlődtek, íme, így néztek ki április 27-én a Babylon Grow üzletben.
Szép, dús növények, a száruk nem feltétlenül a legvastagabb, de igen szépen álltak, az ágak össze-vissza nyúltak, s ekkor már növekedtek rajtuk a kis paprikák.
Nagyjából egy hónap múlva járhattam újra az üzletben, amikor a srácok meg is hívtak egy kis szüretre. Ilyen növényekről szüreteltünk.
És ekkora chiliket sikerült. Nem mondom, hogy egy versenyen nyernének a nagyságukkal, de nem nevezném őket kicsinek sem. Olyanok, mint a Diósgyőr - a bajnokságot nem nyernék meg, de kiscsapatnak nem nevezhetőek, ugye.
Hát még ha a belsejükre koncentrálunk. Felszeletelve ugyanis még ennél kevesebb kivetnivalót találhatunk bennük. Húsos, jó kis chiliket, jellegzetesen gyümölcsös és friss illattal. A vágástól felszabaduló olajok és egyéb összetevők nagyon rendben vannak, az egész chili nagyon jó kis lédús maradt.
Szóval ízre, küllemre is nagyon jók azok a chilik, amik egy sátorban nvelkedtek, mesterséges fény alatt. Nyilván nem lehet ebből kihozni igazi világrekordokat, de olyan helyeken, ahol nincs igazán napfény, simán jó lehet. Ráadásul ezek a magok, ha jól tudom, csak ilyen megmaradt chilikből szárítással kinyert magok voltak, szóval egyszer lehet, hogy érdemes lenne tenni egy próbát egy rendes, jó forrásból származó maggal...
Maga a cucc egy kicsit borsos árú, mérettől függően 30-40 ezertől nagyon sokáig terjedhet, de szerintem ebben még nincsenek benne a lámpák stb. Most megnéztem a honlapon, a szettek nagyjából 80 ezer körül kezdődnek, ami már azért valóban soknak tűnik - mondjuk ebben lehet nevelgetni négy-öt növényt, amiből aztán elég sok chilit lehet szüretelni.
Mindenesetre íme a diétás szendvicsem a chilikkel (amiről aztán az is kiderült, hogy nem is olyan diétás...