Minden, ami csíp

My food. My spice.

Új szelek a chilliföldön

2012. december 02. 12:48 - SimiTomi

Ha azt mondom, hogy meg kellett néznem, hogy mi is volt az utolsó posztom a blogon, az jelent valamit?

Mindenesetre márciusban posztoltam utoljára, ami mondjuk elég nagy hibának tűnik innen nézve... Viszont terveim/terveink szerint ez most változik, lesznek posztok, lesznek írások, több facebook bejegyzés, mi kell még?

Elmondom, mi - saját szószok, termékek.

Azt persze nem mondhatom, hogy március óta ezzel foglalkoztam, de az elmúlt egy hónapban igen: kiváltottam az őstermelői igazolványt, elintéztem minden szükséges papírt, igazolást, így indulhat a termelés.

Photo 20-10-2012 11 09 22.jpg

Igazából köszönettel tartozom a Chilifutár Baráti Körnek, mert már éppen elvesztem volna a bürokráciában, amikor találkoztam velük egy ócsai gazdanapon, s megnyugtattak. Éppen a tervek feladásában voltam, mert beszéltem a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal lelkes képviselőjével, aki felvázolt nekem egy nagyjából ötmilliós beruházást, hogy hogyan kellene átalakítanom a lakásomat (átalakítani? Egy teljesen új szárnyat kellett volna felhúzni), hogy saját szószokat gyártsak.

Na, mindenesetre Futárék segítettek, s kiderült, hogy őstermelőként sokkal egyszerűbb dolgom van.

Így aztán belevágtam, falugazdásztól megvolt az őstermelői igazolvány, aztán adószám (másodjára, mert hogy elsőre valamit elrontottam a papírokon), kamarai regisztráció (és díj, nyilván), egészségügyi kiskönyv - nagyjából egy hónap volt az összes cucc megszerzése, sokkal komolyabb hercehurcára számítottam, nem gondoltam volna, hogy a végén még azt mondom, hogy ez egész egyszerű volt.

Szóval itt tartunk most, készülünk a következő idényre, jöjjön, aminek jönnie kell. A termelés továbbra is Szajlán lesz, a feldolgozás Lakihegyen - bár szívesen költöznénk már innen, ugye.

De emellett lesznek kritikák, tesztek, remélhetőleg jó sokan, mindenesetre időm egy részében csak ezzel a bloggal fogok foglalkozni, s remélem jó lesz nekem is, jó lesz nektek is.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr624941433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SunDay 2012.12.02. 18:50:47

Először is gratulálok! Másodszor pedig valóban aki őstermelő, az feldolgozhatja a saját maga termesztett zöldségeit, gyümölcseit.
Van aki azt mondja, hogy célszerű egy bevizsgálás is, de nem kötelező! Az olyan 50e ft körül van, és 2 hónapig ülnek az ügyön...
Azt viszont nem értem, hogy az egészségügyi kiskönyv az minek? Mármint értem én hogy a feldolgozáshoz, hogy nem vagy beteg (hepa stb...), de ki fogja elkérni és ellenőrizni?
Külön helyiséget kell-e fenntartani a pld: lekvár-, vagy szószfőzéshez?

SimiTomi 2012.12.03. 14:02:03

@SunDay: Kösz a gratulációt! Bevizsgáláson mit értesz? A hatósági állatorvos kijött, és megnézte a lakást, de semmi több nem volt... (Mondjuk bejött a lakásba cipőben, meg se kérdezte, hogy levegye-e, leült az asztalhoz és töltötte a papírjait.)

Az őstermelőnek tudtommal nem kell külön helységet fenntartani, ott dolgozhat, ahol életvitelszerűen is tartózkodik.

Chilifutár Zoli 2012.12.07. 19:55:03

Örülök, hogy tudtunk segíteni, így ismét egy termelővel több, aki segít népszerűsíteni a chilit, valamint az abból készülő termékeket. Gratulálunk és üdvözlünk a barakkban!
Jövőre elég komoly termékbemutatót is tudnánk rendezni, Facebook oldalunkon elég sokan összejöttünk már ahhoz, hogy egy profiltiszta chilinapot is rendezhessünk egy jól megválasztott helyszínen.
Mit szólsz a dologhoz?
Ha minden igaz, új fajtákkal is bővül a választékunk, ha összerakjuk, amilyen kínálatunk lesz, nagyjából akár 18-20 fajtával is kalkulálhatunk.

SimiTomi 2012.12.08. 18:57:45

@Chilifutár Zoli: Nem rossz ötlet, én is gondolkodtam hasonló dolgokon, szóval támogatom!

Bár nekem még nics késztermékem, de a tervek szerint jövőre már lesz.
süti beállítások módosítása