Minden, ami csíp

My food. My spice.

Susie's hot sauce - Barack Obama special edition

2013. július 03. 14:51 - SimiTomi

2013-06-25 22.24.20.jpg

Ha különlegesség kell, akkor ennél nincs jobb. Antiguáról kaptam, egy kedves barátom hozta, s mint látszik, egy szósz extra kiadása az USA elnökének 2009-es beiktatására. Nem még hogy a special editionnel, de még az eredetivel sem találkoztam soha, még látótávolságban sem volt.

Szóval Antigua nincs közel, s mivel sejtettem, hogy kapok valamilyen szószt, mondhatni vártam, hogy véget érjen Szasza téli nyaralása - és ennek nyilván semmi köze nem volt ahhoz, hogy mi itt ültünk a mínusz tíz fokban, hóesésben, fagyban, szélben, latyakban, mittudomén miben nem, ugye.

Parkolt egy kicsit a szekrényben, aztán a hűtőben, aztán valahol máshol is, de csak eljött az ő ideje is. Antiguán egyébként rendes kis személyi kultusza van az ifjabb Obamának, a Doggy Peak nevű hegyet például Mount Obamává nevezték át 2009 táján. Szegény lakosoktól sem áll távol egyébként a személyi kultusz, a vezetőjük egyszerűen csak a "Father of the Nation" névvel illeti magát, és ilyen csinos kis szobrokat és emlékműveket állíttat föl itt-ott. (A kép forrása: indianapete.phanfare.com)

father-of-the-nation.jpg

Külsőleg nem special edition 5/10

Az üveg nem hozta meg a kedvemet a kóstoláshoz, az biztos. Teljesen átlagos szószos üveg, kicsit mondjuk vastagabb szájjal, hogy azért ne olyan nehezen jöjjön ki a cucc belőle. A csomagolás, na az már érdekesebb. Az ismertetőn nem sok minden van, már ha eltekintünk az óriási Obamától. Még csak szépnek sem mondanám, ronda piros kupakkal, de az legalább kiderül, hogy 2004-ban a szósz maga nyert a Fiery Food Challenge-n.

Belül egy fokkal jobb a helyzet 7/10

Illatra és ízre is a legmeghatározóbb dolog az ecet. A címke nem árul el sokat a belső értékekről - erős chilik, mustár, ecet és fűszerek, ennyi van benne. Kicsit megszaladt az ecet, ami önmagában kicsit gond, viszont mikor valamit ízesítünk vele, már sokkal jobb a helyzet.

A szósz erőteljes narancssárga színű, úszkálnak benne childarabok, meglehetősen folyékony. Sajnos kóstolásnál az ecet, ugye. Valami érződik azért a rendszerben a karibi chilik gyümölcsös édességéből, de csak halványan a háttérben.

2013-06-12 09.02.41.jpg

Az erővel nincs baj - középszint 6/10

Nagyon kellemesen csípős a dolog, érdekes módon a nyelvemet birizgálja meglehetősen sokáig. Egy néhány kanál a kóstolónál, s a nyelvem tényleg kellemesen zsibbadozgat a helyén néhány percig. A nyálelválasztás is rendesen megindul, meg minden egyéb, ami ezzel jár.

Sokmindenre jó lehet 7/10

A folyékonysága miatt bizonyos helyezetekben nem teljesít olyan jól, viszont ízesítésre, pácoláshoz nagyon jó. Főleg, hogy az ecetességéből a keveredés után veszít rendesen, illetve hát vannak olyan ételek, amikhez még azzal együtt is kiváló.

2013-06-12 09.01.32.jpg

Árban nem lenne vészes (aztán mégis) 4/10

Megtaláltam Susie honlapját, úgy látom, hogy csak 12-es csomagban lehet rendelni a szószt (már legalábbis az eredetijét). Annak ára 45 dollár lenne, amivel úgy 10000 forintra jönne ki a csomag, ha csak a csomag számítana, ugye - ez pedig nagyjából 800 forint körül hagyna egy-egy üveget. Ami csak kicsit tűnik vészesnek.

Update: közben megtaláltam a hotsauce.com-on a dolgot, s ott egy darabot is lehet rendelni, ami nagyjából nyolc dollár, ami azért már 1600-tól is több forint, szóval uppsz! Így ez a pontszám módosult kicsit, szerencsére még a publikálás előtt.

Beszerzés - na, itt van a gond (aztán javul a helyzet) 5/10

Az egy dolog, hogy Szasza hozott nekem egy üveggel, de nem vagyok benne biztos, hogy gyakran fog arra utazni, ugye.

Update: ezt a pontszámot is befolyásolja a hotsauce.com, mert hát tőlük meg lehet rendelni, csak kicsit drágább lesz.

Amit a számok mondanak: 5,67

Az átalakított pontszám: 6,5

Amit én mondok: Hát, itt van a kutya elásva. Mert hát ez a szósz ugyanannyi pontot kapott, mint a Sárréti Chlifarm Sápadt ördög szósza, amit egyáltalán nem ajánlanék, ezt viszont igen. Szóval csinálni kell valamit a pontozással, de mihamarabb... Mert a két szószt össze sem lehet hasonlítani. Ez karakteres, az jellegtelen, ez erős, az nem, ez ízletes, az nem.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr105378073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GaBko · http://gabkochili.blog.hu 2013.07.03. 15:54:52

Szerintem pontozd külön a minőséget és külön az egyebeket, mint az ár és külcsíny, beszerezhetőség.
Mindkettő fontos lehet, de más szempontból.
Így egy nagyon szar szósz is magasabb pontot ér el, mert olcsón kapható a sarki boltban és szép a csomagolása :)

SimiTomi 2013.07.04. 12:28:05

@GaBko: Igen, gondolkodtam már egy csomót, hogy mit is kellene csinálni. Lehet, hogy súlyozni kellene, a minőséghez kapcsolódó pontokat duplázni, és akkor az többet nyomna a latban.

Na, agyalok még egy kicsit, meg újrapontozom a régi szószokat, hogy a súlyozással például hogy is alakulna a sorrend...
süti beállítások módosítása