Minden, ami csíp

My food. My spice.

Ayam Sauce Piment - Ail et Gingembre

2013. május 14. 20:02 - SimiTomi

fokhagymas-chili.jpg

Tavaly nyáron sikerült egy pár napot munkaügyben Párizsban töltenem, nyilván nem maradhatott el a szokásos bevásárlás sem. Harisszát hoztam nem keveset, azokról is lesz majd szó, de most ez a csinos kis üvegcse jön - fokhagymás és gyömbéres chiliszósz.

Ami gyakorlatilag ketchupot jelent, de abból a jobbik fajtát. De még mennyire.

Még mindig azok a szószok fogynak, amiknek rövidesen lejár a szavatosságuk, de nem állok rosszul, rendesen szabadul fel a hely a hűtőben. Ez is mindjárt kiürül, így adódott, hogy kerüljünk a végére a dolognak. Az Ayam nevű cégről még nem nagyon hallottam, de most utánanéztem, s kiderült, hogy egy jelentős ázsiai kajás cég Ausztráliában, akik főként szószokban, tésztában, ilyesmiben utaznak. Szerencsére úgy látom, eljut a cucc Európába is...

Szép kis tömegtermék 6/10

Az üveg nagyon rendes kis ketchupos üveg, szépen megcsinálva, kitalálva, nyilván mögötte jó pár marketing menedzser tapasztalata és rettentő sok munkája - nagy cég, nagy számok. Ez bizony tömegtermék, annak viszont nem olyan rossz. A sárga kicsit harsány, azt viszont kissé ellensúlyozza a piros, A logóban valami kakas van, az Ayammal egyelőre nem tudok mit kezdeni, de sebaj.

Ha egyszer kijön az üvegből... 8/10

Hűbőből kivéve meglehetősen nehézkes a dolog, negyedórán keresztül próbáltam kicsalogatni a cuccot az üvegből, de csak részletekben sikerült. Ha kicsit melegebb az egész, akkor sokkal jobban megy, több a sikerélmény.

Meg az élvezet, mert utána aztán olyan jó lesz, hogy ihaj. Már az illata is kiváló a dolognak, egyből megcsap a fokhagyma, miután kibontom. A szósz nagyon sűrű, de ez nem zavaró egyáltalán, apró fűszerdarabok úszkálnak benne nagyon kellemesen. Érezhető a címke szerint 22%-ban a szószban lévő paprika, kifejezetten jól esik.

fokhagymas-chili-2.jpg

Kellemesen csípős - középszint 4/10

Alapvetően erre sem nagyon lehet panasz, úgy csíp, mintha nagyon borsos lenne, ráadásul igen sokáig tartja is ezt a jó szokását - meglepő módon mondjuk a szájpadlásomon. Lehetne csípősebb, így viszont vastagon lehet használni bármilyen körülmények között.

Jó ketchup, mindenre jó - 7/10

Ahol egy ketchupot lehet használni, ez a kis fokhagymás malajizai származék megállja a helyét. Szendvicsekhez, virslihez, makarónira, esetleg magában kanalazgatva is tökéletes. Húsokat meglocsolni nehezebb lesz vele, de érdemes próbálkozni. Sütni, pácolni nem a legjobb, de nem is kell tökéletesnek lennie, ugye, akkor mi marad másnak?

Nem túl drága - 7/10

Most rákerestem, s nagyjából 3,70 €, legyen mondjuk 1200 forint, ami egy jobbfajta hazai ketchup másfél szerese. Viszont én eddig csak Franciaországban láttam, ami minimum árnyalja a képet, tekintve, hogy kell egy kamionos testvér, aki esetleg hajlandó fuvarozni néhányat, vagy fizethetünk érte postaköltséget.

Nehézkes beszerzés 3/10

Van otthon kamionos rokon? Gyakran utazunk Párizsba? Akkor bizony bukó a dolog, szóval ez bizony határeset alulról.

Amit a számok mondanak: 5.83 pont

Az átalakított pontszám: 6.83

Amit én mondok: Ez egy kifejezetten jó kis ketchup, s el is jutottunk a pontozási rendszer buktatójához, mert a nehézkes beszerzés jól le is húzza a rendszerben. Lehet, hogy át is kellene alakítani az egészet. Mert ebből a szószból bizony jó lenne otthon mindig egy üveggel...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csipospaprika.blog.hu/api/trackback/id/tr235292053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása