Szóval vannak ezek a Nandóék, egy étteremlánc dél-afrikai-portugál eredettel, mindenesetre találkoztam már a csirkéjükkel Angliában, ami nem rossz, csak a szokásos - lehetne jóval erősebb. Úgy működik a dolog, hogy bemész az étterembe, leülsz kiválasztod, mit akarsz, aztán mész a pulthoz, megmondod, hogy milyen erős legyen, mit kérsz hozzá, mit iszol (ja, nem, azt az asztalnál, korábban), leülsz, egyszer csak hozzák.
A húsokat valami egy napig pácolják sütés/felszolgálás előtt, egyébként tényleg jó, csak az a fránya csípősigényeink, ugye. Lényeg a lényeg, saját szósszal pácolnak, amit akár meg is vehetsz helyben, vagy itt-ott-amott.
Ez a második szósz Nandoéktól, nem emlékszem, hogy honnan is szereztem, talán a British Store-ból rendelhettem - de annyira nem kell izgulni a hely miatt, mert ez sem lesz életem szósza. Van rajta magyar címke, szóval itthon is forgalmazzák, elérhető.
Állt a szekrényben egy ideig, aztán előkerült a Nagy Szortírozáskor, aztán állt a hűtőben is, most pedig meggyőztem magam, itt az ideje a szakításnak, le kell zárnunk ezt a dolgot - szóval gyorsan leküldöm és jöhet a poszt is.
Üveg a szebbik fajtából 7/10
Nagy cég, nagy marketing osztály, könnyebb dolog. Nem vitték túlzásba a címke dizájnt, de jól néz ki az eredmény. Az üveg nem egyedi, látni máshol is, a címkén a Nando's logója a tetején, semmi cicó. Piros szósz, (nagyrészt) piros címke, egészen jó a dolog.
Ketchup kis extrával 6/10
A korábbi szósz is eléggé ecetes volt, ez a paradicsomszósz pedig annak a hozzáadásával készül, ami rajta is hagyta a nyomát - nem úgy, mint a sok milliárd a magyar focin. A szósz azért ennél jobban teljesít, de még van hová fejlődni.
Ketchupnak ketchup, viszont nem a legjobb fajtából. Kicsit erőtlen (és most nem az erejére gondolok), kicsit halovány, fűszer mehetett volna bele több, főként úgy, hogy a ketchup ízét jól megüli az ecet, elnyomja azt, amit elnyomhat. Állagra sűrű, nem folyik ki az üvegből magától, de nem is marad benne.
Illatra a paradicsom és az ecet dominál, szerencsére inkább a paradicsom, ráadásul nagyon emlékeztet a friss, lédús paradicsomra, szóval ebben nincs hiba.
Erősségről meg ne is beszéljünk - Lámlenge 3/10
Valamivel erősebb, mint a Kaldeneker, de igazán nem sokkal, ráadásul azt merték a címkére ráírni, hogy "Medium" erősség, ami ennél messzebb nem is állhatna a valóságtól. Csípeget, csípeget, de azért a négyéves Lucának is bátran adnám, ha éppen nincs otthon ketchup.
Afrikai bird's eye chilli van (lenne) benne, de nem jön ki, na, hogy szépen fogalmazzak.
Hasznáható bőven 7/10
Mivel ketchup szerű, sok mindenre fel lehet használni, állagából kifolyólag nem folyik le szinte semmiről. Próbáltam salátában is, ott mondjuk azért már kicsiti nehezebb összekeverni rendesen, mint például a Kaldenekert, de nem zavaró, kis extra melóval megoldható. Pácolni nem ajánlom, de húsok, szendvicsek mellé mindenképpen jó lesz.
Na, most ezt hogy - ár 5/10
Ketchupnak kicsit drága, tekintve, hogy nincs 300 ml amit kapunk, s most a britishstore-ban 790 forint. Chilli szósznak olcsó lenne, de nem csíp, szóval nem annyira éri meg...
Britishstore-ban kapható, könnyen beszerezhető 8/10
Nem vészes, ha Angliában jársz, elég sok helyen találsz Nando's éttermet, itthon meg megrendelheted a britboltból, ha meg ott van, akkor szerintem máshol is lehet.
Amit a számok mondanak: 5.83
Amit én mondok: Ha egy kicsit jobban csípne, akkor már elégedett lennék, de nem. Meg ha egy kicsit kevésbé lenne ecetes, akkor kicsit szemet hunynék a csípősség hiányán, de nem. Én úgy ettem, mint ahogy a fotókon is látszik, hogy Szaszamama "Kenyai erős" porából még hintettem rá, s így már elfogadható volt a dolog.
Szerintem találunk még ennél jobbat is, egyet már tudok is, bár az bbq szósz, de erősebb is, meg finomabb is.
(És még a Nando's kínálatában is van pár érdekesség, szóval lesz ez még jobb is!)