Minden, ami csíp

My food. My spice.

Ezért (is) szeretem a 12. kerületet - Őszikert és a chillik

2020. szeptember 15. 22:37 - SimiTomi

Megint sikerült belefutnom egy rendezvénybe, mikor máskor, mint úton a játszótérre. Egyszerű vasárnap délután.

Most éppen valami Őszikert című rendezvény volt a MOM Kult előtt, és ha a Wamp Design vásáron van chillis stand, akkor itt miért ne lenne? Benéztem, aztán meg is találtam mindent, amit kerestem - sőt, még többet is.

Feleségem meg is jegyezte, hogy biztos nem merem elmondani, hogy mennyiért vásároltam megint - úgy, hogy még mennyi bontatlan kisebb-nagyobb üvegcse van a hűtőben vagy a szekrényben. Írok is majd egy rövid posztot belőle, csak, hogy lássátok, ugye.

Node.

A lényeg, hogy benéztünk, nyilván családilag, aztán az ötödik kis asztalka már a szokásos piros-narancs-barna színekben tündökölt megrakodva szószos üvegekkel rendesen. Mint kiderült, ez volt a Rob-Chi.

img_0479.jpeg

Kellemesen el is beszélgettünk, hogy aztán rohanhassak pénzt felvenni, mert csak kápéban lehetett.

Tovább
1 komment

Meglepetés a szomszédból - tabasco chili

2020. szeptember 10. 21:38 - SimiTomi

Valamikor nem is tudom mikor és nem is tudom, hogy miért, de regisztráltam a Mi Utcánk nevű kezdeményezésre, aztán azóta már vagy kétszer-háromszor használtam is, mit ne mondjak, az alkalmazás közel sem tökéletes, gondolom, a felhasználók sem, de hasznosnak hasznos. Szereztem már kovászos kenyeret, befőttes üveget - és most néhány chilit.

Történt ugyanis, hogy egy szomszéd (az alkalmazás összerakja az egymáshoz közeli embereket, posztolsz, hogy mid van vagy mid nincs, aztán várod, hogy lesz-e valami) írta, hogy érik a tabasco chilije, én meg gondoltam, mi baj lehet, ha már.

El is zarándokoltunk érte, nyilván a szomszéd nem három háznyira, hanem mondjuk tíz utcányira lakik, meg nyilván a kinézett útvonalon a babakocsival nem tudtam menni, mert valami hosszú lépcsőn kellett volna, így hát kerültünk, ami engem nem zavart, csak három gyereket, akiket magammal cipeltem, mondván, hogy mindjárt megyünk a játszótérre.

Volt is nyűglődés közben, ahogy azt kell.

Tovább
Szólj hozzá!

Még szerencse, hogy benéztünk - WAMP Design vásár, MOM Kult

2020. augusztus 26. 15:17 - SimiTomi

Egy átlagos napunk a három gyerekkel valahogy úgy telik, hogy ébredés, étel-ital, játszótér (1-2-3-4 féle), haza enni-inni, aztán kis pihenés, mert a legkisebb még alszik kora délután, majd ébredés után megint csak egy kis játszótér valahol.

Nem is ez igazán a lényeg, hanem hogy valamikor néhány héttel ezelőtt egy vasárnap reggel is nekivágtunk az első körnek, éppen a gyermek úgy döntött, hogy irány a MOM Kult játszótere. Arrafelé sétáltunk, amikor feltűnt, hogy van ott valami vásár, gondoltam lehet, hogy érdemes lenne benézni. Messziről az látszott, hogy WAMP Design vásár, gondoltam, úgyis imádom a túlárazott designer termékeket, mi baj lehet, nézzünk be.

Baj nem is lett, bár a gyerek nem akart bemenni, de én toltam a babakocsit, szóval ebbe sem volt beleszólása.

Nem is találtam semmit, árakat nem is mertem nézni, de aztán a sor végén feltárult a mennyország, ez a látvány fogadott.

img_0212.jpeg

Nem is voltam rest, szétnéztem, kóstoltam, vásároltam is. Szerencsére a chilli nem aranyárban volt, teljesen elfogadható, sőt, még olcsó is volt. A chillik darabja volt 250 forint, vettem is vagy ötöt. Meg persze szószokat is egy csomaggal.

Tovább
Szólj hozzá!

Ez kicsit furcsa lett - Spitfire Chilli Mustard

2017. április 28. 13:10 - SimiTomi

Munkahelyem integrálódott egy nagyobb halba, földrajzilag én maradtam a régi helyen, de gyakran kell járnom egy másik épületbe, amihez metrózni kell, ott nyáron meleg van, télen hideg, ősszel esik az eső, meg bármikor is eshet az eső, meg mindig felidegesít a parlament is, hogy hogy van ez mostanság - így arra jutottam, hogy ilyen esetekben megérdemlek egy jó kis kedvességet.

Így ilyenkor mindig ellátogatok a közeli Culinaris egységbe és vásárolok valami jó kis cuccot, ami nekem való.

Az első alkalommal ez a Tracklements Spitfire Chilli Mustard nevű dolga lett.

img_1248.jpg

Utánanéztem, a Tracklements egy angol vállalkozás, a 70-as évek óta gyártanak mindenféle finomságot, a nevükhöz fűződik például az első magos mustár az országban (állításuk szerint, legalábbis, én meg nem kérdőjelezem meg, ugye).

A lényeg, hogy hazakerült, s valójában nincs is vele nagy bajom.

A színe erős sárga, de nem a rikítós fajta, már-már barnásnak is mondhatnám, kellemes, semmi gond.

img_1250.jpg

Az állag, na, azzal nem nagyon tudtam igazából mit kezdeni. Kicsit habos, olyan, mintha apró buborékok lennének benne, olyan, mint a habos csokipudingok, bár azoknál azért tömörebb. Könnyen kenhető, ebből kifolyólag.

De a lényeg nyilván az íz.

Hozza a rendes jó angol mustár szintet, egy-egy nagyobb adag rendesen meg tudja könnyeztetni az embert, amolyan tormás módon, hogy minden összeszaladjon. Kicsit édeskés, ez eddig OK. Viszont utána nem jön meg a chilli ereje, csak a mustár-csípés marad mindvégig. Vagy legalábbis nem olyan szinten, mint azt én vártam.

img_1249.jpg

Valami van, de nagyon halványan, inkább csak finom utalás féleképpen, ami kevés, én kedvelném, ha csípne a chilli is, ahogy annak kell.

A felhasználás sokféle lehet, a következő nekem mindenképpen egy kis mustáros sült hús lesz, eddig volt kenyéren, volt virslivel, volt salátán, szóval egész barátságosan viselkedett.

Az ára 990 forint a Culinarisban, ami nem éppen az olcsó kategória, de azért vállalható.

Viszont szerintem el lehet költeni jobban is a pénzt, illetve vannak azért ennél jobban chillis dolgok is.

Szólj hozzá!

Akkora csalódás, hogy a fal adta a másikat

2016. december 01. 20:19 - SimiTomi

beaver-brand-wasabi.jpg

Lehet, hogy én rontottam el, simán. (Nem)

Az történt, hogy már nagyon régen kinéztem egy nagyon jól dizájnolt, kellemesen csábító terméket az Auchan Nemzetközi áruk sorában, csak meglehetősen drágának tűnt, így nem nagyon vállalkoztam a kipróbálásra.

A termék a Beaver Brand márka tagja, akiket pedig a Beaverton Foods Inc. gyárt, az sem esett túl jól, hogy a cég honlapján 3,80 dollár az ár, ami barátok közt is mondjuk 1000-1100 forint, de végül is egy árduplázódás azért simán benne van, amíg ideér a dolog. Volt vagy négyféle termék, a leginkább az "Extra hot Jalapeno Mustard" izgatta a fantáziámat, de végül is bármelyik jöhetett volna.

Tovább
1 komment

Ez bizony mellé - savanyúság a piacról

2016. november 12. 18:16 - SimiTomi

xmasbell-pickles01.jpg

Szóval a kedvenc kis piacomon időnként belefutok egy-egy adag jalapenoba vagy chilli-mixbe - most meg savanyúságot találtam.

Kétféle volt, az egyik pfefferoni, a másik viszont tulipánpaprika, minden töltés nélkül, csak a cucc maga ecetes lében. A kérdésemre, miszerint csípős-e, azt a választ kaptam, hogy a pfefferoni nagyon halványan, a tulipánpaprika viszont meglehetősen. Így vettem is belőle egy üveggel.

Tovább
6 komment

Jalapeno az egyik kedvenc piacomról

2016. július 06. 11:59 - SimiTomi

Van egy kis piac a 12. kerületben, a Városmajori templomnál, ahol elég gyakran vásárolok, hetente kétszer, mondjuk. Hétfőn, szerdán és pénteken tolják itt a Szövetség az Élő Tiszáért csapat tagjai, igen kedves emberek és jó kis cuccokat is árulnak.

Van itt minden, jobbára zöldségek, de Szabolcs árul például házi készítésű sajtokat, házi húsokat, van gyümölcs és vannak egyéb árusok is, tészta, gyümölcslé, pék, torma, mindenféle.

És most szerencsére már van jalapeno és chilli is, nyilván idényjelleggel, de kellett is vásárolnom belőle, hogy megkóstoljam.

jalapeno-piac1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Létavértesi torma chillivel (inkább nélküle)

2016. június 19. 10:51 - SimiTomi

Az egyik korábbi posztban kóstoltam egy kis kézműves, őstermelő tormát, amiben chilli volt Danka Krisztián háza tájáról, és ami aztán valahogy együtt nem működött, pedig külön-külön rendben volt minden.

Na, mindenesetre akkor is írtam, hogy van annak egy második változata amiben viszont már nem a Danka chilli van, hanem valami más, aminek az eredetéről nem nagyon tudni semmit.

tormas-chilli-red1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Pokoli burger, Fald Fel Amerikát!, Szigetszentmiklós

2016. május 27. 11:19 - SimiTomi

Nohát, ezt ugyan már próbáltam, de most egy másik projekt kapcsán megint elmentünk az egységbe, és mivel már nem is emlékeztem, hogy ez van, újult erővel választottam a Pokoli burgert.

Aztán először akkor lepődtem meg, amikor megcsapta az orromat és a torkomat a sercegő-piruló jalapeno illata és az a torkomat kaparó érzés, amiről bármikor tudjuk, hogy chilli van a tűzhelyen!

ffa-place2.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Együtt valami nem ment...

2016. május 21. 14:59 - SimiTomi

Ezt a torma dolgot már nagyon régen ki akartam próbálni, van egy kedves kis piacom, nagyjából a Csaba utca elején egy templom előtt, hétfőn, szerdán és pénteken jönnek Szolnok környékéről termelők és árulják a portékát. Itt szoktam sajtot venni Szabolcstól, zöldséget a többiektől, gyümölcslevet másoktól, néha meg még ezt meg azt, ami jön, mert vannak fűszerek, szárított bigyók, de most már kézműves szappan, kenyér meg mi nem már, na.

A lényeg, hogy van egy sátor, ahol a gyümölcslevek, magok, ilyesmik vannak, és ahol egyszer csak megjelent néhány szépen csomagolt ecetes torma is.

tormas-chilli1.jpg

Az üveg szép, nem a sima tormás, hanem igényes hatszögletű, a címke is jól kidolgozott, harmonikus, jó ránézni, na.

Tovább
Szólj hozzá!

Csípős összeállítás sör és kolbász mellé

2016. május 07. 19:23 - SimiTomi

Péntek este úgy alakult, hogy megittunk pár sört Józsival, s mivel a feleségek fölzavartak minket, hogy süssünk a gyerekeknek valami vacsorát, így bedobtunk mellé magunknak is egy kis kolbászt.

A kolbászhoz meg mi dukál?

Chilli, meg mustár, meg torma, meg sör, de azt már mondtam.

Így lett belőle ez a kis tálacska.

sausages-and-sauces1.jpg

Tovább
Szólj hozzá!

Apró kis üvegek a szekrényben megbújva

2016. május 04. 12:07 - SimiTomi

Nohát, mivel mostanában nem olyan lendülettel fogyasztottam a csípős szószaimat, mint régen, felhalmozódott a szekrényben egy komolyabb adagnyi cucc - gondoltam, épp ideje lehet ennek véget vetni.

Jelenleg már nincs bontatlan öveg/doboz/akármi a rendszerben, tehát előbújhatnak a hátsó sorokban elhelyezett egységek a napfényre. Lesz egy pár mindenféle, és mivel igyekszem rendszerezni a blogot/blogolást is, így lesz majd belőle poszt is, ahogy azt kell.

Ami várható, emlékeim szerint ilyenek lapulnak valahol:

 • Jack Daniels BBQ szósz,
 • nagyon erős torma chillivel,
 • XMACX chilli szósz,
 • valami portugál ajándék chilli szósz,
 • van egy chilliszósz-válogatás is,
 • és nem tudom még, hogy mi.

Na, aztán a tippekből tettek lettek, benéztem és ezt találtam a szekrény mélyén.

sauces-at-home3.jpg

 Nem tűnt olyan soknak, aztán mikor a dolgok mögé néztem, kiderült, hogy azért van még ott egy-két dolog. Kiterítve így néznek ki.

 Na, ezekkel fogok majd elbánni valahogy a következő napokban, hetekben. Nyilván nem lesz mindegyik erős, sőt, ahogy elnézem, ezek nagy része a gyengébb kategória lesz, de mindegy, lesz mivel elütnöm az időmet, gondolom...

A vége tehát itt állt meg valahol:

 • Jack Daniels BBQ szósz,
 • nagyon erős torma chillivel,
 • XMACX chilli szósz,
 • valami portugál ajándék chilli szósz,
 • van egy chilliszósz-válogatás is,
 • Hot Headz Naga
 • kézműves chilli szósz Szekszárdról (a borfesztiválon vettem)
 • torma fokhagymával
 • Encona BBQ szósz
 • Dr. Pepper BBQ szósz
 • medvehagymás dijoni mustár (kézműves, Parádon vettem)
 • Édes Csípés Chilli szósz (Mammutban vettem)
 • citromos habanero por (Mexikóból).

Na, hajrá.

Szólj hozzá!

Én vagyok mérges, nem a burger

2016. április 20. 13:20 - SimiTomi

Nem mintha igazából valami nagyon másra számítottam volna, de azért ennél mindenképpen többre.

Adott az Angriest Whopper nevezetű, mindenhol chillit magába foglaló prémium burger a Burger Kingnél. Ha már végre a zsömlébe is tesznek chillit, hát azt gondolom, érdemes megpróbálni.

El is mentünk, ahogy azt kell, hogy aztán ezzel jöjjünk haza.

chilli-burger-blog3.jpg

A bal oldali versenyző a mérges burger, ránézésre sem annyira szimpatikus, valahogy érezhetően élelmiszerszínezék kinézete van a dolognak (update: ők azt mondják, nincs benne, hát, legyen így - de akkor is fura színe van). A jobb oldalon a normál chilli burger, amit Dóri vett magának, na abban sem volt sok köszönet.

Tovább
4 komment

Alsógatya, cseresznyepaprika

2016. március 09. 15:39 - SimiTomi

Nohát, így majdnem két évvel az utolsó bejegyzés után legyen az, hogy jön megint egy. Aztán még az is lehet, hogy több is lesz. Megint van kedvem csípőset enni, vagy valami ilyesmi.

Névnapomra tökéletes időzítéssel megbetegedett a kisebbik gyermek, ami miatt otthon maradtak Anyával, így csak a közeli Aldi maradt mint lehetőség, hogy ajándékot vegyenek nekem - így jutott két alsógatya meg egy doboz sajttal töltött paprika.

img_0145.JPG

Az alsógatyáról egyelőre nincs mit mondanom, a gyerekről meg azóta kiderült, hogy a megfázás-köhögés kombó tetejébe még sikerült összeszedni a bölcsiből a bárányhimlőt is. Ennek meg a nagymamiék örülnek a legjobban, mert így nem tudunk hozzájuk menni a hosszúhétvégre - gondolom, ezért is én leszek a hibás...

Mindegy, maradjunk a paprikánál, abból talán jobban jövök ki. African peppers, mondta a címke, a másik oldal meg azt, hogy cseresznyepaprika, olyat meg már láttam, úgyhogy reménykedtem is egy kicsit.

img_0146.JPG

Aztán reményeim el is párologtak, mert bár nem jelezték a dobozon, hogy csípős lenne, de hogy egyáltalán nem csípett, arra azért nem gondoltam volna. De hogy annyira nem volt ereje meg semmije, hogy még a nagyobbik (és jelenleg éppen nem beteg) gyermek is evett belőle.

Annyira nem tetszett neki, és igaza is volt, a sajt nem a legfényesebb, a paprika ugyan közelebb volt a ropogóshoz, mint a löttyedthez, de mégsem mondanám, hogy azóta is itt érzem a számban az ízét. De még azt sem, hogy lehet, hogy teszek még egy próbát vele. Ha valami, akkor egy kis édeskés mellékíz rémlik (ami lehet, hogy a repceolaj, olyat még nem pipáltam), de semmi különleges. Volt benne még olivabogyó is, de még az is felejtős volt.

Ahogy azt régen is mindig elmondtam (leírtam), nyilván nem ettől várom a hasmenéses-fájdalmas csípőspaprika-érzést, de azért valamit csak lehetne nyújtani, na.

Szólj hozzá!

Orosz savanyúság - minipattiszonok erő nélkül

2014. április 25. 13:20 - SimiTomi

 patisson-orosz01.jpg

"Apa neked mondjuk nem, de nekem egy kicsit igen - de kibírom!"

Ezt mondta Luca, mikor megkóstolta a csípős kis pattiszonokat, amikről aztán - legalábbis számomra - kiderült, hogy nem is csípősek. Az Arbat nevű boltban jártam, s ha már ott voltam, megkérdeztem az eladót, hogy mi van, ami csíp. Sorolta, mutatta a dolgokat, én meg ezen üveg mellett döntöttem, legközelebb majd gondolkodom is egy kicsit.

Tovább
Szólj hozzá!

La Costena - Salsa de Chile Chipotle

2014. április 04. 12:40 - SimiTomi

la-costena-chipotle.jpg

Pff, szóval jöjjenek a lejárt szavatosságú szószok, a három közül pedig a legelső, ez az itthon is kapható, de jelen esetben Mexikóból érkezett szósz. (Kösz, Dagi!)

Az értékéből nem sokat vont le, hogy nagyjából egy hónapja lejárt a szavatossága - egyáltalán nem érződött rajta, hogy lenne valami baja. És nekem sem okozott gondot - sem csípősséggel, sem egyéb úton-módon, ugye.

Tovább
4 komment

Füst az üstben - ez már javulás

2014. március 28. 11:10 - SimiTomi

sarreti-fust-az-ustben01.jpg

Tavaly rendeltem egy nagyobb adag csomagot a Sárréti Chilifarmtól, de akkor nagyon nem találtuk meg egymás ízlését, nem mondhatnám, hogy elégedett voltam, így maradtak is a szekrény hátsó részében az üvegcsék. Néhányat (talán kettőt?) még felbontottam, de inkább nem írtam róluk.

Most viszont összejött minden, a szekrényt is kipakoltam, meg hirtelen mindenhonnan a sárrétiek folynak - így aztán előkerült a maradék néhány szósz is.

Aztán rögtön az első kellemes csalódást okozott. (Fotókat sajnos nem készítettem a használatról, így csak néhány ilyen fotó jut mostanra...)

Tovább
Szólj hozzá!

Kipakoltam a konyhaszekrényt...

2014. március 24. 20:20 - SimiTomi

sauces-bbe.jpg

A hétvégén kirámoltam a konyhaszekrény azon polcát, amelyiken a sok-sok finom csípős szósz tanyázik, mivel arra jutottam, hogy mindenki jobban jár, ha rendszerezem a dolgokat. Na, ebből az jött ki, hogy néhánynak már le is járt a szavatossága. Szerencsére nem soknak. (Mondjuk nem tudom, mit árthat nekik egy kis csúszás, de nem hiszem, hogy nagy bajuk lenne...)

Márka Szósz neve Lejárat
La Costena Salsa de Chile Chipotle 24/02/2014
La Costena Salsa de Habanero 27/02/2014
Heinz Hot Sauce Green Jalapeno 01/03/2014
Sárréti Chillifarm Tűzköpő 04/03/2014
Sárréti Chillifarm Tüzes vörös 16/03/2014
Sárréti Chillifarm Macskajaj 06/05/2014
Harissa le Phare du CAP BON 15/05/2014
L'ailolive Super Hot Garlic Pepperoncino 01/06/2014
TaoTao Garlic Chilli Sauce 01/07/2014
El Jucateco Caribbean Salsa Picante de Chile Habanero 01/08/2014
El Jucateco Salsa Picante Verde de Chile Habanero 01/09/2014
Harissa du CAP BON El manara de Djerba 23/09/2014
Crystal Louisiana Hot Sauce 01/11/2014
Laméé Piri-piri savanyúság 09/11/2014
Hot Headz No Mercy! Naga Jolokia Chilli Paste 30/12/2014
Hamé Chilli Omácka 10/02/2015
Hot Headz Deadly Hot Chilli Sauce 01/05/2015
Machries Wholegrain mustard 19/11/2015
Machries Wholegrain mustard with Chilli 20/11/2015
Machries Wholegrain mustard with Garlic 22/11/2015
Louisiana The Perfect Hot Sauce 01/09/2017
Louisiana The Perfect Habanero Hot Sauce 01/09/2017
Louisiana Gold Green Sauce 01/11/2017

 

Így állok, nagyjából. A képen mindenesetre azok látszanak, amiknek sürgősen a seggére kell verjek, szóval lesz mit enni.

Meg írni is, ha minden jól megy...

Szólj hozzá!

Wasabis sajt a Sarki közértből

2014. március 21. 13:29 - SimiTomi

wasabi-sajt05.jpg

Nem most nyílt ez a kis bolt itt a Maros utca sarkán, Sarki közért a neve (szerintem nincs köze a Sarki Fűszereshez), de túl sok mindent még nem vásároltam tőlük, összességében nem annyira bizalomgerjesztő valamiért. Pedig egyébként a felhozatal nem rossz, amellett, hogy a normális kisbolt cikkei megvannak benne, kapható egy csomó kézműves dolog is.

Tovább
Szólj hozzá!